Наследниците на Пеячевич на посещение в Нашице

  • 20 януари, 2024

На 18 януари 2024 г. наследниците на рода Пеячевич посетиха град Нашице, като лично поздравиха кмета Крешимир Кашуба, както и всички участници в проекта за възстановяване на културното наследство на рода, за изключително успешното завършване на работите по замъците Пеячевич.

На тържествения прием от името на рода Пеячевич присъстваха Маркус Пеячевич с майка си Сиси Пеячевич. Директорът на Регионалния исторически музей в Нашице – Силвия Лучевняк, беше техен домакин при посещението. Кметът ги запозна със самия процес на възстановяване на замъците, който е започнал още през 2016 година със създавенето на проекта. Той подчерта, че това е бил труден път, като възстановирелните работите са били затруднени от пандемията на COVID-19 и икономическата криза, но възстановяването е завършено в планирания срок.

Стойността на проекта по реконструкция надвишава 13 милиона евро, като всички пет етажа на Големия замък за възстановени, а голяма част от тях ще се използва от Регионалния исторически музей в Нашице. Хърватската туристическа камара очаква голям интерес към дворците, като счита, че туриситите имат огромен интерес към културното наследство на рода, както и върху делото на Дора Пеячевич. Наследниците на Пеячевич ще се върнат в Хърватия през лятото, за да разгледат дворците след като бъдат официално отворени за посещения.

Снимки: nasice.hr, Travel Croatia Live