Дора – бягство в музиката

  • 11 октомври, 2023

„Дора – бягство в музиката“ е документален филм, съвместна продукция на Германия и Хърватия, създаден през 2022 г. от режисьорите Кира Щекевех и им ван Беверен. Това е филм за за женската еманципация в началото на 20-ти век, който разказва историята на живота на една от най-плодотворните и известни хърватски композиторки Дора Пеячевич (1885-1923), чиито произведения още приживе се изпълняват на големите музикални сцени в Дрезден, Будапеща и Виена.

Като част от най-известното славонското дворянско семейство, Дора е отраснала в замъка на своите родители в Нашице, като привилигироваността на семейството ѝ безспорно оказва влияние на развитието на музикалния ѝ талант в ранна детска възраст. За нея музиката обаче не се оказва просто забавление на богатите, а истинско призвание. Учи при частни учители в Дрезден и Мюнхен, където успешно се вписва в културните течения на своето време. Кръгът ѝ от познати включва личности като Карл Краус и Райнер Мария Рилке.

Документалният филм ни връща назад в историята, като ни запознава с музикалното пътешествие и съзряване на талантливата хърватка. Филмът представя и откъси от музикалните произведения на Дора Пеячевич, които и днес, 100 години след смъртта на композиторката, не са загубили своя чар и живост, в емоционалните интерпретации на пианистката Кира Щекевех, на цигуларя Андрей Биелов и на оркестъра Gewandhaus от Лайпциг под диригентството на Андрис Нелсонс.